Dagsrytme for børnehavebørn
Den daglige rytme skaber tryghed om og i børnene. Den indre tryghed er en forudsætning for at børnene trives. Hver dag struktureres på følgende måde: God morgen, sangleg, fri leg, kunstnerisk arbejde, frokost, eventyr, fri leg, eftermiddagsmåltid, farvel og tak for i dag.
Dagens rytme er formet og virker som et åndedræt med indånding – samling og udånding – fri leg.
Kl. 8.00 –9.00 Børnene modtages i børnehaven
Kl. 9.00 – Sangleg og formiddagsmad
Kl. 9.30 – Formiddagsaktiviteter
Kl. 11.00 – Frokost
Kl. 11.30 – Eventyr
Kl. 14.00 – Eftermiddagsmad (frugt og brød)
Kl. 14.15-14.50 – Afhentning
Ugen har også rytme med forskellige aktiviteter hver dag: vi maler, vi går på tur, vi har eurytmi, vi forbereder mad og vi har en fest forberedelses/rengøringsdag.
Årstidsfester i børnehaven
I løbet af året fra august til juli holdes ti årstidsfester. Børnene husker og genkender festerne fra år til år. Festerne begynder med to til tre ugers forberedelse, og højdepunktet er naturligvis selve festen. Til hver fest hører særlige sange, som vi begynder at synge samtidig med at forberedelserne indledes. Børnehaven pyntes, og vi laver, hvad der skal bruges til den enkelte fest. Det kan være fastelavnsris, kurve til påskeharens æg, pinsefugle, lanterner osv.
Hver årstidsfest har sin egen farve, som afspejler naturens stemning, og denne naturens stemning genskabes med festen. Gennem festen vækkes børnenes opmærksomhed for sjælelige egenskaber som taknemmelighed, mod, medfølelse med mere. Barnet får gennem årstidsfesterne en oplevelse af årstidernes skiften. Kulturelle traditioner som for eksempel fastelavn bringes på denne måde også ind i børnenes bevidsthed og vækker deres fornemmelse for og samhørighed med den kultur, vi lever i.
Vi holder høstfest, Skt. Michaels fest, lanternefest, adventsspiral, julefest, hellig tre kongers fest, fastelavnsfest, påskefest, pinsefest og sommerfest. Derudover fejres barnets 4, 5 og 6-års fødselsdag ved en særlig markering.
Læs mere om hverdagen i Kongelyset under menupunktet Pædagogik og praktisk.