Vedtægter

Vedtægter for Rudolf Steiner Børnehaven på Kongensvej

Ledet efter Rudolf Steiners Pædagogiske impulser

Kongensvej 1, 2000  Frederiksberg

§ 1

Hjemsted

Institutionens navn er Kongelyset Rudolf Steiner Børnehus på Kongensvej. Dens hjemsted er Frederiksberg Kommune.

§2

Formål

Institutionens formål er at udføre vuggestue-og børnehavearbejde på grundlag af Rudolf Steiners antroposofiske menneskebillede og hans pædagogiske impuls.

§3

Institutionens drift

Institutionens drift gennemføres ved offentlige tilskud og forældrebetaling, og drives i henhold til Dagtilbudslovens § 19 og aftale indgået med Frederiksberg Kommune i medfør af den til enhver tid gældende lov om puljeordninger.

§ 4 

Åbningstider

Institutionens åbningstid er fastlagt til 7 timer dagligt. Ferieplan udarbejdes inden sommerferien for hvert ”børnehaveår”, og udleveres til institutionens forældre og personale.

§ 5

Ledelse

Stk. l: Institutionens ledelse består af en bestyrelse, der har det overordnede ansvar for institutionen, en leder samt evt. en souschef, der varetager institutionens drift og administration i samarbejde med et af bestyrelsen nedsat forretningsudvalg og eksternt administrationsbureau.

Stk. 2: Lederen redegør årligt over for bestyrelsen, hvordan der arbejdes med Frederiksberg Kommunes ”kriterier for private leverandører af dagtilbud efter dagtilbudsloven”, og hvordan de kommunale krav efterleves. Det sker med særligt fokus på kommunens tilsynskriterier vedrørende: pædagogisk arbejde, læreplaner, børnemiljøplaner samt sikkerhed, sundhed og hygiejne.

Stk. 3: Det er en bestræbelse, at leder og evt. souschef skal kvalificere sig, så de opnår den fornødne kompetence til at lede institutionen efter formålsparagraffen.

§ 6

Bestyrelsens sammensætning

Stk. 1: Institutionens bestyrelse består af syv medlemmer. Suppleanterne kan deltage ved bestyrelsesmøderne, men uden stemmeret.

Stk. 2: Fire medlemmer vælges af og blandt forældrene på den årlige generalforsamling for et år ad gangen. Vuggestuens forældre vælger to medlemmer, heraf mindst én fra vuggestuen, og børnehavens forældre vælger to medlemmer, heraf mindst én fra børnehaven. Samtidig vælges minimum en suppleant fra hver forældregruppe. Suppleanterne træder ind i bestyrelsen, når et forældrevalgt bestyrelsesmedlem træder ud.

Stk. 2: En medarbejderrepræsentant og suppleant, vælges hvert år af pædagogerne på et personalemøde, som holdes inden udgangen af juli kvartal.  Medarbejderrepræsentanten træder ud af bestyrelsen i det øjeblik den pågældende har afleveret sin opsigelse til bestyrelsen, eller har modtaget sin opsigelse fra bestyrelsen. Suppleanten indtræder herefter i bestyrelsen.

Stk. 3:   To eksterne medlemmer af bestyrelsen med indgående antroposofisk kendskab. De eksterne medlemmer vælges af pædagogerne én gang årligt inden udgangen af juli kvartal. Valget bør stemmes af med det siddende antroposofisk orienterede bestyrelsesmedlem.

Stk. 4: Lederen i institutionen deltager i bestyrelsesmøderne, men er ikke en del af bestyrelsen. Souschefen kan deltage. Souschefen skal ved lederens længerevarende fravær (langtidssygemelding, barsel o.lign.) deltage som stedfortræder for lederen.
Lederen deltager ikke i møderne i det øjeblik lederen har afleveret sin opsigelse til bestyrelsen, eller har modtaget sin opsigelse fra bestyrelsen. Souschefen deltager i så fald ved møderne.

Stk. 5: Bestyrelsen konstituerer sig selv med en forperson. Forpersonen skal være en forældrerepræsentant. Bestyrelsen kan vælge at udpege en næstforperson og kasserer.

§ 7

Bestyrelsesarbejdet

Stk. 1: Bestyrelsen er underlagt almindelig tavshedspligt. Bestyrelsen er forpligtiget til at orientere nye medlemmer om tavshedspligten.

Stk. 2: Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

Stk. 3:  De enkelte bestyrelsesmedlemmer bestræber sig på, i frihed, at opnå enighed i enhver beslutningsproces. Er det ikke muligt at opnå enighed efter længere drøftelse afgøres beslutninger ved simpelt flertal i bestyrelsen. I tilfælde af stemmelighed er forpersonens stemme udslagsgivende.

Stk. 4: Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når i alt 4 medlemmer er til stede, heraf mindst to forældrerepræsentanter, og mindst en af personalet.

Stk. 5: Der holdes som minimum 8 årlige bestyrelsesmøder.Der skrives beslutningsreferat af bestyrelsesmøderne. Når referatet er udsendt har bestyrelsen 8 dage til at godkende/komme med indsigelser pr. mail. Det påhviler bestyrelsen og ledelsen at orientere hurtigst muligt om relevante beslutninger og informationer til alle institutionens forældre fx via et nyhedsbrev eller andet.

Stk. 6: Indgåelse og ophævelse af aftaler, der rækker ud over institutionens daglige ledelse og drift, kræver bestyrelsens godkendelse. Se også §11 vedr. tegningsret.

Stk. 7: Et medlem af bestyrelsen bør erklære sig inhabil, når en beslutning vedrører medlemmet selv. Eksempelvis bør lederen og evt. medarbejderrepræsentanten ikke deltage i drøftelser omkring lederens løn.
Bestyrelsen træffer endelig afgørelse om et medlems inhabilitet. I tilfælde af stemmelighed er forpersonens stemme afgørende. Såfremt inhabiliteten vedrører forpersonen, er de antroposofiske medlemmers stemmer afgørende ved stemmelighed.

§8

Nære relationer

Stk. 1. Fastansatte (inkl. lederen) i institutionen bør ikke være i en nær familiær eller ægteskabelig relation til hinanden. Punktet omfatter ikke vikarer i institutionen. Bestyrelsen skal altid involveres i tvivlstilfælde.

§ 9

Ansættelser

Stk. 1: Institutionens leder ansættes og afskediges af bestyrelsen, under forbehold for godkendelse fra Frederiksberg Kommune. Ved denne beslutning har lederen ikke stemmeret. Pædagogerne kan foreslå emner til lederposten.

Stk 2: Leder og evt. souschef ansætter og afskediger øvrige medarbejdere efter godkendelse af bestyrelsen. Beslutninger herom fremlægges til høring i bestyrelsen.

§ 10

Generalforsamling

Stk. 1: Institutionens øverste myndighed er generalforsamlingen.

Stk. 2: Kun forældrene har stemmeret på generalforsamlingen. Der kan afgives en stemme pr. barn ved afstemninger, dvs. familier med flere børn, har en stemme pr. barn. Dog gælder ved valg til bestyrelsen, at der kan afgives op til to stemmer pr barn. Ved valg til bestyrelsen skal de to stemmer afgives til to forskellige personer. Hvis en familie ikke kan deltage i generalforsamlingen, er det ikke muligt at afgive fuldmagt til andre fremmødte. Se særlige regler for afstemninger vedr. vedtægtsændringer §11.

Stk 3: Den ordinære generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af marts, og der indkaldes med tre ugers varsel.

Stk 4a: Forslag til punkter på dagsorden til generalforsamlingen, skal indgives til bestyrelsen senest to uger før afholdelsen

Stk. 4b: Dagsorden skal offentliggøres senest en uge før generalforsamlingen afholdes og skal som minimum indeholde:
1) Valg af referent og ordstyrer.
2) Ledelsens beretning for året der gik til godkendelse.
3) Bestyrelsens beretning for året der gik til godkendelse.
4) Forelæggelse af årets økonomiske resultat og forventninger til budget i indeværende år til orientering.
5)
Forældrebetaling årlig regulering (3 %) pr. 1. juli til godkendelse
6) Valg af bestyrelsesmedlemmer se §6 stk. 2 og §9 stk. 2.
7) Delegering af beslutning vedr. økonomiske dispositioner til bestyrelsen frem til næste ordinære generalforsamling til godkendelse.
Ved økonomiske dispositioner forstås godkendelse af årsregnskab, budget mv. Se også §5 stk. 1 vedr. ledelse samt §11 vedr. tegningsregler. 
8) Evt.

Stk. 5: Et simpelt flertal blandt forældrene eller i bestyrelsen, kan indkalde til ekstraordinær generalforsamling med to ugers varsel.

Stk. 6 Afstemninger ved generalforsamlinger foregår som udgangspunkt ved håndsoprækning med mindre dirigenten, et flertal i bestyrelsen eller mindst en 1/3 af de fremmødte stemmeberettigede ønsker skriftlig afstemning. Personvalg jf. §6 stk. 2 og §9 stk.2 afgøres altid ved skriftlig afstemning.
Det påhviler bestyrelsen og ledelsen i fællesskab at sikre de fornødne materialer til skriftlig afstemning samt mindst 2 uvildige stemmeoptællere.  

§ 11

Vedtægtsændringer

Stk. 1: Vedtægtsændringer vedtages på en generalforsamling med minimum to tredjedelsflertal af det samlede antal stemmeberettigede forældre i institutionen. Der kan afgives en stemme pr. barn. Det vil sige familier med flere børn har en stemme pr. barn.

Stk. 2: Hvis ikke to tredjedel af de stemmeberettigede er mødt frem, kan vedtægtsændringerne vedtages på en efterfølgende ekstraordinær generalforsamling med to tredjedels flertal blandt de fremmødte.

Stk. 3: Forslag til vedtægtsændringer skal være bestyrelsen i hænde senest 2 uger før generalforsamlingen afholdes.

Stk 4: Offentliggørelse af forslag til vedtægtsændringer skal ske senest en uge før generalforsamlingen afholdes.

§ 12

Tegningsret

Stk. 1: Til at forpligtige institutionen overfor tredjemand, kræves underskrift af mindst tre bestyrelsesmedlemmer.

Stk. 2: Institutionen hæfter kun for sine forpligtelser med den til enhver tid tilhørende kapital.

Stk. 3: Der påhviler ikke institutionens bestyrelse nogen personlig hæftelse. Men bestyrelsen er ansvarlige overfor institutionens dispositioner i overensstemmelse med dansk rets almindelige ansvarsregler.

§ 13

Institutionens ophør

Stk. 1: Nedlæggelse af institutionen kan kun vedtages på en generalforsamling, hvor minimum to tredjedel af det samlede antal stemmeberettigede forældre i institutionen stemmer for nedlæggelse.  Se i øvrigt §10 stk.1 og 2 samt §11 stk. 1 og 2.

Stk. 2: I tilfælde af institutionens nedlæggelse skal kapitalen, med tilslutning fra generalforsamlingen og med godkendelse fra den bevilligende myndighed, anvendes til et tilsvarende pædagogisk formål.

Vedtaget på ordinær generalforsamling d. 29.9. 1998.

Ændringer vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 22.11. 2001 – samt på ekstraordinær generalforsamling d. 25.10. 2005 samt på ekstraordinær generalforsamling d. 18.08.2022 samt på ekstraordinær generalforsamling den 29.06.2023.
Udskrevet d. 03.07.2023 (der afventes endelig godkendelse af ændringer fra kommunen)